وعده خانم وزیر برای پروژه 20 ساله
تاکسی مدرن: پروژه راه آهن رشت - آستارا به عنوان یکی از حیاتی ترین پروژه های ترانزیتی کشور در دهه های اخیر که دارای اهمیت اقتصادی، ژئوپلیتیکی و راهبردی بسیاری است، حالا یک قدم به انتها خود نزدیک شده و آن طور که وزیر راه و شهرسازی اعلام نموده، سوت قطار آن به زودی شنیده خواهد شد.
به گزارش تاکسی مدرن به نقل از ایسنا، پروژه راه اندازی راه آهن رشت - آستارا که از ۲۰ سال پیش کلید خورده، ۱۶۲.۵ کیلومتر در دو قطعه طراحی شده و شامل ۹ ایستگاه صومعه سرا، ماسال، رضوانشهر، پره سر، اسالم، لیسار، حویق، لوندویل و آستارا می شود.
اهمیت پروژه رشت - آستارا از این جهت است که بعنوان حلقه اتصال بخش شمالی کریدور شمال - جنوب بوده و تکمیل کننده زنجیره راه آهن های شمال کشور است. کریدور شمال - جنوب هم یکی از مهم ترین راه های ترانزیتی بین المللی است که ارتباط بین کشورهای حوزه خلیج فارس، ایران، دریای خزر، قفقاز، روسیه و اروپا را برقرار کرده و با کاهش قابل توجه زمان و هزینه انتقال کالا، به افزایش رقابت پذیری حمل و نقل ایران در سطح جهانی کمک می نماید.
آن طور که گفته می شود، تکمیل راه آهن رشت - آستارا به تکمیل کریدور بین المللی ریلی (NOSTRAC) می انجامد و راه آهن ایران را به راه آهن کشورهای قفقاز، روسیه، اسکاندیناوی و شمال اروپا متصل می کند. از طرفی تکمیل این مسیر ریلی، مزایایی همچون تسهیل در مبادلات بازرگانی از مبادی و مقاصد بندر هلسینکی فنلاند، هامبورگ آلمان، باتومی گرجستان با بنادر جنوبی ایران، دهلی هند، کراچی پاکستان و بانکوک تایلند را به دنبال دارد.
با بهره برداری از این مسیر ریلی، ظرفیت جابه جایی بار سالانه تا ۱۵ میلیون تن افزایش خواهد یافت که این امر نه تنها فشار حمل و نقل جاده ای را می کاهد بلکه سبب کاهش آلاینده های زیست محیطی هم می شود. افزایش حجم بار ترانزیتی همینطور به توسعه زیرساخت های لجستیکی و اقتصادی منطقه گیلان و به صورت کل کشور کمک شایانی خواهد نمود.
این خط ریلی با سرعت طرح ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت برای قطارهای مسافری و ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت برای قطارهای باری طراحی شده است. مسیر دارای حداکثر شیب طولی ۹.۳ در هزار و حداقل شعاع قوس افقی ۱۲۰۰ متر است و عرض نهائی زیرسازی آن به ۷.۶ متر می رسد. در این راه، یک تونل به طول ۱۹۶۰ متر راه اندازی خواهد شد و ۶۳ پل بزرگ به طول مجموع ۴۱ کیلومتر طراحی شده که مبین پیچیدگی فنی و اهمیت عبور از موانع طبیعی مختلف در راه است. همینطور هشت ایستگاه در این پروژه پیشبینی شده که شامل سه ایستگاه مسافری درجه دو و پنج ایستگاه مسافری درجه سه می شود.
این پروژه نه تنها مسیر ریلی ایران را به خطوط راه آهن جمهوری آذربایجان متصل می کند، بلکه فرصت هایی برای تسهیل ترانزیت کالا، توسعه اقتصادی و همکاریهای منطقه ای هم فراهم می آورد.
از طرفی مسیر ریلی رشت - آستارا می تواند مدت حمل بار را از مبدا و مقصد فنلاند به مبدا یا مقصد ایران به شکل ترکیبی دریایی - ریلی به ۱۲ روز کم کند، در حالیکه حمل دریایی بار در این راه ۳۳ روز زمان نیاز دارد. همینطور مسیر فنلاند به پاکستان را به ۱۸ روز و مسیر فنلاند به هند را به ۲۰ روز کاهش خواهد داد.
پیش تر وزیر راه و شهرسازی اطلاع داده بود که تکمیل این پروژه در دستور کار دولت چهاردهم است و تملک اراضی این راه آهن با برنامه ای که با روسیه داریم حداکثر ظرف مدت یک سال صورت خواهد گرفت. در کنار آن با طرف روس به این تفاهم رسیدیم که در مدتی که این تملک را انجام می دهیم، بررسی های فنی از سوی روس صورت گیرد با کمک شرکت ساخت، فورا پس از تملک ریل گذاری صورت گیرد.
هفته گذشته اما تفاهمنامه تحویل زمینهای تملک شده به شرکت روسی به طول ۱۴.۲ کیلومتر امضا و مطالعات زمین شناسی این پروژه هم شروع شد و وزیر راه و شهرسازی هم اعلام نمود که بزودی صدای سوت این قطار شنیده می شود و شخص رئیس جمهور به شکل مداوم و مکرر پیگیر اجرای پروژه ریلی رشت - آستارا است.
صادق همینطور خواهان حضور پررنگ تر کشور جمهوری آذربایجان در تکمیل این کریدور شد و اعلام نمود که کریدور شمال به جنوب توسط وزرای حمل و نقل سه کشور ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان پیگیری می شود تا در راه عملیاتی قرار گیرد.
استاندار گیلان همینطور اعلام نموده است که سال قبل ۲۰ کیلومتر از پروژه ۱۶۲ کیلومتری راه آهن رشت - آستارا به شرکت پیمانکاری روسیه تحویل شده است. ۱۵ کیلومتر دیگر از پروژه را تحویل دادیم که تحقق ۲۰ درصد کل مسیر را به دنبال دارد. تا دو ماه آینده هم بعد از تملک، ۱۰ درصد دیگر از مسیر را تحویل می دهیم.
منبع: تاكسی مدرن
این پست تاکسی مدرن را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب