ساختمان ها و جان هایی كه قربانی ارزان سازی می شوند
به گزارش تاكسی مدرن یك دانشیار دانشگاه ضمن بیان اینكه كنترل و نظارت دقیق بر اجرای قوانین ساختمانی، آگاهی كامل ناظران و طراحان به قوانین را می طلبد اظهار نمود: در گام بعدی اگر این افراد آگاهی كاملی به قوانین دارند، آیا تعهد لازم نسبت به اجرای ضوابط را هم دارند؟ كه البته این امر در هر سیستمی به صورت صد درصد و كامل قابل اجرا نیست چونكه مالكین اهتمام در ارزان تمام كردن ساخت بنا دارند و در این بین ممكنست زد و بندهایی اتفاق بیفتد.
غلامرضا اکرمی در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه شهرداری وظیفه نظارت بر اجرای استانداردها و ضوابط ساختمانی را بر عهده دارد اظهار داشت: شهرداری ها بوسیله ساختارهایی که دارند مانند ناظر، مجری و طراح، اجرای ضوابط را کنترل می کنند که می توان گفت در عمل رعایت نمی گردد و دلیلهای مختلفی دارد؛ برای مثال مالکین به دنبال این هستند که مراحل کار را ساده و ارزان تمام کنند و اهتمام در دور زدن و اجرای ناقص این ضوابط دارند چونکه اجرای این قوانین و ضوابط موجب بالا رفتن هزینه های ساختمان می شود که این امر به نفع سازندگان خصوصاً بساز بفروش ها نیست برای اینکه به دنبال سود بیشتری هستند.
وی افزود: شهرداری بوسیله گزارش ناظرین، یک ساختمان را کنترل می کند و هنگامی که ناظری گزارشی را صادر می کند تا زمانی که اتفاقی نیفتد صحت آن گزارش اثبات نمی گردد و اگر بعدها اتفاقی رخ دهد همان گزارش ناظر مورد بررسی قرار می گیرد.
اکرمی اضافه کرد: از نظر قانون هیچ گاه مسئولیتی از طراح، سازنده و ناظر ساختمان رفع نمی گردد و اگر اتفاقی رخ دهد حتی اگر این اتفاق چندین سال بعد از ساخت ساختمان باشد، فرد مقصر در صورت زنده بودن مواخذه می شود.
وی با اشاره به حادثه حریق روز سه شنبه ۱۰ تیر در انبار کلینیک سینا مهرشمیران اظهار نمود: گفته می شود که قبل تر، ارگان های مربوطه اخطارهایی را به این کلینیک داده بودند اما زمانی که ضمانت اجرایی، مجازات و پیگیری برایشان وجود ندارد، اخطار تنها کفایت نمی کند.
این دانشیا دانشگاه افزود: مشکل به ارگان های ذی ربط برمی گردد که مسئولیتی را که بر عهده دارند تا مرحله ی اجرایی شدن پیگیری می کنند یا خیر چونکه برخی کارشناسان و مسئولان به دنبال دردسر و درگیری نمی گردند و به دادن اخطار کفایت می کنند، در نتیجه این اخطارها جدی گرفته نمی شوند که موجب بروز رخداد می شود.
این معمار مشکل در بروز چنین رخدادهایی را عدم رسیدگی به جرایم دانست و اظهار نمود: ما به اندازه کافی قانون و ضابطه داریم ولی این ضوابط اجرایی نمی شوند و به صورتی با افراد خاطی با مسامحه و بدون مجازات برخورد می شود که اگر افراد خاطی مجازات شوند همگان متوجه اهمیت بر عهده گرفتن مسئولیت خواهند شد.
بگفته اکرمی، ضوابطی که از نظر آتش نشانی در ساختمان باید اعمال شود برای مالکان سخت و هزینه بر است و مالکان می خواهند به صورتی از زیر این ضوابط شانه خالی کنند و در مقابل شهرداری نیز شاید به صورتی کوتاه می آید و سخت گیری های لازم را انجام نمی دهد.
وی با اعلان اینکه روال قانونی که در کشور برای این تخطی ها وجود دارد روال خوبی است؛ اظهار داشت: این روال باید به درستی و با مواخذه افراد خاطی دنبال شود چونکه در کشور ما مشکل اصلی در تمام زمینه ها عدم مواخذه است که فرد خطا کار از زیر بار مجازات در می رود.
این دانشیار دانشگاه معتقد می باشد که مسائل عاطفی و انسانی نباید مانع از مجازات و مواخذه ی افراد خاطی شود چونکه اگر ناظر، پیمانکار و یا صاحب کاری که گزارش را صادر کرده است؛ پس از چند سال با بروز حادثه ای مواخذه و مجبور به پاسخگویی شود، همگان به این درک می رسند که باید قوانین را رعایت نمایند.
این معمار با اشاره به حادثه پلاسکو افزود: مسئولان باید مشکلات عوامل بروز چنین حوادثی را توضیح دهند و به اطلاع همگان برسانند که مقصر اصلی چه کسی بوده است چونکه توضیح و تبیین این موارد جنبه آگاهی برای مردم و برای متخصصین جنبه آموزشی دارد.
بگفته اکرمی اگر مردم آگاهی داشته باشند مطالبه گر می شوند چونکه برای مثال بیماران باید بدانند که کلینیک و یا بیمارستانی که به آن مراجعه می کنند از امنیت کافی برخوردارست یا خیر؟ که به این منظور می توان گواهینامه ای در لابی آن مرکز بهداشتی درمانی و یا بیمارستان نصب کرد که در آن به تجهیزات موجود در مرکز و سطح ایمنی که آن مرکز برخوردارست اشاره شده باشد تا اطلاع رسانی صورت گیرد و آگاهی مردم افزایش یابد.
وی در بخش دیگر سخنان خود درباره معماری منطبق با اقلیم توضیح داد: معماری، اصولی متکی بر مکان و موقعیت خودش است و یکی از مسائلی که بر معماری اثر گذار است؛ مسئله اقلیم موقعیت و محل بنا است که اگر به معماری گذشته کشورمان دقت کنیم درمی یابیم که معماری بناها برمبنای شرایط اقلیمی شکل گرفته است.
این دانشیار دانشگاه با ابراز تاسف از رسوخ معماری مدرن و کاهش معماری منطبق با اقلیم در ایران اظهار نمود: حالا در زمانی که دنیا با بحران انرژی و گرم شدن زمین مواجه می باشد این مسئله خودش را نشان میدهد و ما در حال تاوان این بی مبالاتی متکی بر تکنولوژی هستیم که معماری بناها را به شکلی طراحی نموده ایم که تطابقی با شرایط اقلیمی ما ندارند.
این معمار افزود: در معماری امروز برای گرم و سرد کردن ساختمان ها از انرژی خصوصاً از انرژی فسیلی استفاده می نماییم درحالی که بحث هایی که امروزه تحت عنوان «معماری پایدار» و «معماری سبز» مطرح است همگی بر پایه ی معماری اقلیمی مطرح هستند چونکه اساس بحث مربوط به انرژی است.
اکرمی معتقد می باشد که معماری کشور ما در گذشته تماما برمبنای «معماری پایدار» و «معماری سبز» بوده است و برای طراحی یک معماری با کمترین مصرف انرژی باید ابتدا شرایط اقلیمی را مورد مطالعه و شناسایی قرار داد تا بتوانیم آنها را در معماری خود رعایت نماییم.
وی در بخش دیگر سخنانش با اشاره بر بلندمرتبه سازی ها در غرب و توسعه شهرها در سطح بجای ارتفاع اظهار نمود: در شهر توسعه یافته ای مانند نیویورک که شهری مدیریتی است کمتر آسمان خراش مسکونی به وجود آمده است بدین سبب می توان گفت این بلند مرتبه سازیها بیشتر در جهت رشد و مدیریت صنعتی به وجود آمده اند در صورتیکه در ایران این رویه دنبال نمی گردد.
از نظر این دانشیار دانشگاه، بلندمرتبهسازی ها بیشتر در ایران برمبنای نوعی تقلید از معماری غرب و نوعی سوداگری است که با افزایش قیمت مسکن و گران شدن زمین خصوصا در شهر تهران شاهد افزایش آن هستیم.
این معمار در بخش دیگری از سخنانش درباره ساخت ساختمان های ایمن در مقابل زلزله اظهار داشت: باتوجه به تجربه ای که خودم شخصا در ساختمان سازی داشته ام می گویم که خیلی از ساختمان ها برمبنای یک سازه درست ساخته نشده اند بطوریکه برای ایمنی ساختمانی در مقابل زلزله مجبور هستیم تمام سازه اش را تقویت نماییم و بسیاری از ساختمان های تهران با این مشکل مواجهند و من خیلی به ایمنی ساختمان ها دربرابر زلزله خوش بین نیستم.
منبع: taximodern.ir
این پست تاکسی مدرن را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب