عضو هیئت علمی گروه شهرسازی دانشگاه گیلان مطرح كرد؛

پیش بینی وجود ۲۳ كلانشهر در ایران تا سال 1425

پیش بینی وجود ۲۳ كلانشهر در ایران تا سال 1425

به گزارش تاكسی مدرن عضو هیئت علمی گروه شهرسازی دانشگاه گیلان با اشاره به اینكه 35 درصد جمعیت ایران در شهرهای بالای یك میلیون نفر زندگی می كنند، اضافه كرد: تا سال 1425، 23 كلانشهر بالای یك میلیون نفر جمعیت در ایران خواهیم داشت.


به گزارش تاكسی مدرن به نقل از ایسنا، نادر زالی در پنجاه ویكمین نشست تخصصی توسعه سازمان مدیریت و برنامه ریزی گیلان كه با سوژه «آینده پژوهی و شهرهای آینده» برگزار شد، با اشاره به پیوند آینده پژوهشی و شهرهای آینده، اظهار نمود: مشكلات شهری روز به روز در حال افزایش می باشد.
وی با اشاره به اینكه طرح های جامع، تفصیلی، آمایش و منطقه ای تابحال نتوانسته از مشكلات شهری بكاهد، اضافه كرد: رشد شهرنشینی و مهاجرت از روستاها به سمت شهرها بدون برقراری تعادل، مدیریت شهری را با چالش مواجه كرده است.
عضو هئیت علمی گروه شهرسازی دانشگاه گیلان، ۳.۵ میلیارد نفر از جمعیت ۷.۵ میلیارد نفری كره زمین را شهرنشین دانست و اشاره كرد: بر طبق پیش بینی ها تا سال ۲۰۵۰ جمعیت كره زمین به ۹.۵ میلیارد نفر و جمعیت شهرنشین به ۶.۵ میلیارد نفر می رسد.
زالی افزایش سه میلیاردی جمعیت طی ۳۰ سال آینده را نیازمند برنامه ریزی دانست و عنوان كرد: بار اصلی این افزایش جمعیت در قاره آسیا و سپس قاره آفریقاست؛ خصوصاً بیشترین توسعه جمعیت شهرنشین در جنوب شرقی آسیا اتفاق خواهد افتاد پس شاهد رشد فزاینده جمعیت شهرنشین در قاره آسیا خواهیم بود و انتظار داریم جمعیت ۳۰ شهر بزرگ آسیا ۱۰ میلیون به ازای هر شهر افزایش یابد.
وی با اشاره به اینكه ۷۵ درصد منابع و انرژی جهان در این شهرها مصرف و ۸۰ درصد گازهای گلخانه ای در این شهرها تولید می شود، اظهار داشت: در ایران طی ۶۰ سال اخیر سالانه با رشد یك میلیون نفری جمعیت مواجه هستیم. جمعیت ایران در ۱۲۴۳ شهر و ۶۵ هزار روستا توزیع شده و هم اكنون ۳۵ هزار روستای خالی از سكنه داریم كه نشان دهنده رشد جمعیت شهری و مهاجرت روستا - شهری است.
مدرس دانشگاه از افزایش روستاگریزی و رشد منفی جمعیت روستایی طی دو دهه اخیر در ایران آگاهی داد و تصریح كرد: با پدیده شهرنشینی و روستاگریزی مواجه هستیم و این روند طی دهه های آینده تداوم خواهد داشت.
زالی با اشاره به اینكه ۳۵ درصد جمعیت ایران در شهرهای بالای یك میلیون نفر زندگی می كنند، اضافه كرد: تا سال ۱۴۲۵ جمعیت ساكن در كلانشهرها از ۳۵ درصد به ۵۵ درصد افزایش می یابد كه قدرتنمایی بزرگ شهرنشینی است پس طی دو دهه آینده ۲۳ كلانشهر بالای یك میلیون نفر جمعیت در ایران خواهیم داشت.
وی با اشاره به علاقمندی مردم نسبت به سكونت در كلانشهرها؛ نه فقط شهرنشینی، افزود: مردم تمایل به مركز دارند و این تمایل یك نوع رفتار اجتماعی محسوب می شود. متاسفانه جهان به سمت جهان -  شهری حركت می كند و جمعیت روستاها در حال تخلیه شدن است.
عضو هیئت علمی گروه شهرسازی دانشگاه گیلان، افزایش نابرابری اقتصادی، آلودگی هوا، ترافیك، حاشیه نشینی، نابسامانی اجتماعی و ضعف خدمات شهری همچون حمل و نقل را یكی از چالش های شهرنشینی دانست و افزود: تداوم بحران آب، تغییرات اقلیمی و خشكسالی، مهاجرت های اقلیمی، تداخل فرهنگی در شهرها، كاهش كنترل اجتماعی، عدم ثبات در تعاملات بین المللی و ویژگی های جمعیتی سبب تشدید بحران شهری فزاینده در سه دهه آینده با خاصیت جمعیت سالمند و خانوارهای كوچك خواهد شد.
زالی با اشاره به سیستم پیچیده شهر و روابط غیر قابل شناسایی آن، اظهار نمود: شهرها از حیث آلودگی، ترافیك، كاربری، تفرجگاه، فضای سبز، اقتصاد شهری، مركز بهداشتی، ایمنی، امنیت، حمل و نقل و حاشیه نشینی با هم متفاوت هستند.
وی مدیریت منابع آب را یكی از محرك های كلیدی و پیشران برای توسعه شهری دانست و عنوان كرد: خیلی از مشكلات به واسطه عدم مدیریت بهینه منابع آب است و پس مدیریت منابع آب مهاجرت معكوس، تولید و خودكفایی و اشتغال را به همراه دارد. اگر منابع آب موجود باشد سبب كاهش مهاجرت از روستا به شهر می شود و در نهایت كاهش حاشیه نشینی، افزایش امنیت شهرها، كاهش تقاضا در شهرها، شهر سالم، افزایش ازدواج و كاهش آسیب های اجتماعی اتفاق می افتد.
مدرس دانشگاه، پیش بینی و آینده نگاری را دو رویكرد كلان در برنامه ریزی برای آینده دانست و اشاره كرد: سیاستگذاری ها و برنامه ریزی ها نباید بر طبق پیش بینی جمعیت صورت گیرد، برای اینكه مختصات جهان آینده از روندها تبعیت نمی كند پس نتیجه بیشتر از نیم قرن برنامه ریزی شهری و منطقه ای چیزی جز رشد بی رویه شهرها، ظهور مشكلات جدی، تورم شهرنشینی، تشدید روستاگریزی، برنامه ریزی های ماشین محور و غیر اجتماعی و عدم یكپارچگی مدیریت شهری نبوده است.
وی با تاكید بر ضرورت ظرفیت سازی و توانمندسازی شهروندان، تربیت شهروند توسعه یافته، شهر پایدار و سرزمین پایدار و مدیریت یكپارچه و تسهیل تصمیم گیری مشاركتی و منطقه ای، عنوان كرد: باید فناوری های نوظهور را در شهرسازی و مدیریت شهری به خدمت بگیریم كه همچون آن می توان به اینترنت اشیا(IOT) در رانندگی خودكار برای كاهش تصادفات، هوش مصنوعی و ربات های انسان نما برای كاهش ترافیك، نانو در كاهش آتش سوزی و چاپگرهای سه بعدی در ساختمان سازی اشاره نمود پس مدیر خوب مدیری است كه این فناوری ها را بشناسد و سرمایه گذاری را به آن سمت هدایت كند.
زالی، «گرافن» را عنصر جادویی قرن ۲۱ دانست كه در خدمت ساخت و ساز شهری است و تصریح كرد: بخش عمده استارت آپ های شهری در كشور استرالیا در حوزه گرافن است. فناوری هایپرلوپ، پهپاد پستی، تاكسی هوایی و مینی بوس خودران و اتوبوس برقی تسلا نیز توانسته قسمتی از مشكل ترافیك شهری را حل كند.
وی با اشاره به اینكه پیوند ژنتیك، فناوری نانو و رباتیك طی دو دهه آینده نتایج شگفت انگیزی در مختصات جهان ایجاد خواهد كرد، اظهار داشت: فناوری به قدرتمندسازی بشر برای مدیریت اثربخش تر كمك میكند. بی تردید تامین انرژی پایدار شهر، كاهش تمركز جمعیت، شهر سالم و پایدار، پایداری منابع آب، شهر تاب آور، امن و ایمن، دسترسی سهل و سریع، مدیریت زیرساخت های شهری، خدمات برخط، سلامت شهروندی، اقتصاد سبز، پایدار، برخط، متنوع و خلاق و رفع چالش های كنونی شهرها همچون اثرات مدیریت شهری هوشمند است.
عضو هیئت علمی گروه شهرسازی دانشگاه گیلان، با اشاره به ساخت شهرهای فناورانه در دنیا، اشاره كرد: تغییر در شیوه تامین و توزیع انرژی، تغییر در شیوه حمل و نقل و جابجایی و تغییر در شیوه ارائه خدمات و ساخت و ساز سه تغییر اساسی در شهرهای آینده است كه منجر به حكمروایی هوشمند، شهروند هوشمند، محیط زندگی هوشمند، اقتصاد هوشمند، حمل و نقل هوشمند و انرژی هوشمند بعنوان معیارهای مدیریت شهری بر پایه فناوری اطلاعات و ارتباطات می شود.
وی با اشاره به اینكه آرمانشهر الكترونیك سبب مرگ فاصله ها شده است، افزود: شهرهای سبز، كوچك و برخط، بی اهمیتی شهر بعنوان مكان جغرافیایی، اهمیت یافتن فضای سایبری، دوختگی فضای دیجیتال و فضای كالبدی، تحول در روابط بین افراد و نهادها، حاكم بودن نظم الكترونیكی، جریان یافتن كار و فعالیت در فضای سایبری، تحول در فناوری های ساخت و ساز شهری، به حداقل رسیدن معضلات شهری كنونی، سیستم كار دولتی چابك تر، كوچك تر و كم متقاضی تر و نیروگاه خانگی ساختمان ها در پرتو فناوری های نوین محقق می شود.
زالی با تاكید بر ضرورت چشم اندازسازی در مدیریت شهری، اشاره كرد: مشكل اصلی برنامه ریزان غفلت از مختصات جهان آینده است پس مدیران شهری ماموریت دارند تفكر راهبردی آینده پژوهانه داشته باشند و مختصات جهان آینده را بشناسند تا بر طبق آن آماده سازی زیرساخت های لازم را برای شهرهای آینده فراهم آورند.
مدرس دانشگاه، مدیر هزاره سوم را مدیر راهبر، متفكر و خلاق دانست؛ نه ماشین امضا و سخنران مراسمات و تصریح كرد: بهره گیری از فناوری های نوظهور و برخط، مدیریت یكپارچه شهری و سهم خواهی از آینده و برنامه ریزی برای حضور موفق در آینده از دیگر ماموریت های مدیریت شهری است نباید گرفتار دام فناوری، كالبدگرایی و ماشین محوری شویم.
وی تفكر برنامه ریزی و شهرسازی فعلی را تفكر روزمرگی دانست و اظهار نمود: برنامه ریزی ها آینده پژوهانه نیست و مدیران تمایل به برنامه ریزی های زودبازده دارند. همین طور برنامه ریزی ها بجای علت محوری، معلول محور شده و از چشم اندازمحوری به مسئله محوری رفتیم پس باید آینده را به حال وصل نماییم و از چسباندن گذشته به آینده بپرهیزیم.




منبع:

1398/07/26
18:12:05
5.0 از 5
4745
تگهای خبر: آسیب , آلودگی , تاكسی , ترافیك
این پست تاکسی مدرن را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۵

لینک دوستان تاكسی مدرن

تاکسی مدرن

تگهای تاكسی مدرن

taximodern.ir - حقوق مادی و معنوی سایت تاكسی مدرن محفوظ است

تاكسی مدرن

سفارش آنلاین تاکسی مدرن